Sektörde 15 küsür seneyi devirmiş biri olarak, bizim başladığımız zamanlarda bırakın Türkçe kaynakları İngilizce kaynak bile bulmak zordu. Şu anda internet insanoğlunun tarih boyunca sahip olduğu bütün bilgilere sadece birkaç tıklamayla ulaşabileceğiniz kutsal bir kaynak. Evinizden çıkmadan, hiçbir ekstra çaba sarf etmeden ihtiyaç duyduğunuz hemen her sorunun cevabına kolayca ulaşabilirsiniz.
Üstelik neredeyse ücretsiz.
Bırakın yazılımcılığı, AK-47’nin blueprintlerine erişip, bu modelden ilham alıp sıfırdan silah üretmeye bile başlayabilirsiniz.
30 yaşından sonra öğrenilemez demek bir yana, bu soruyu sormak bile 1-0 yenik başlamanıza neden olur. Yazılım dediğiniz şey basitçe insan ile makinenin iletişimini sağlayan dillerdir ve yine insan üretimidir. Siz 30 yaşını geçtim, bu dili öğrenebilir miyim diye sorarken, 50-60 yaşındaki adamların bu dilleri tasarladığını görürsünüz.
Evet çok zor, öğrenmesi ve uygulaması gerçekten sıkıcı yazılım dilleri mevcuttur. Ancak popüler olarak kullanılan ve hemen her gün geliştirilen diller zaten siz onları rahatça öğrenip kullanabilin diye maksimum çabayı sarfederler. Onlar hakkında son derece doyurucu dökümantasyonlar, örnek uygulamalar ve hatta açık kaynaklı, halihazırda çalışan uygulamalar bulabilirsiniz.
Yazılımdan korkmayın, bana çok acı çektirecek diye başlamayın baştan kaybedersiniz. Onu sevin, onunla yapabileceklerinizi düşünün ve süreçten keyif almaya bakın. Tüm samimiyetimle söylüyorum, yeni başladığınız bir dil ile belli bir süre geçirdikten sonra, yazdığınız kodların çalıştığını, yani makinenin sizi anlayıp yanıt verdiğini gördüğünüzde tarifsiz bir mutluluk duyacak, bu mutluluğun bağımlısı olacaksınız.
Dip not: İyi yazılımcı olmak için çok iyi matematik bilgisine sahip olmanız gerekmez. Hatta bazı durumlarda, iyi organize edilmiş bir yazılım dilinin, size okulda hocanızın öğretemediği “sıkıcı” matematik formüllerini öğrettiğine bile şahit olabilirsiniz.